Avui s’acompleixen els 200 anys de la publicació d’una de les novel·les més famoses de la literatura universal, Orgull i Prejudici, de Jane Austen, que es publicava a Londres el 28 de gener de 1813.

Mai hagués imaginat la seva autora la quantitat de cites que la seva curta, però intensa i meravellosa obra escrita generaria, els milers i milers de rius de tinta vessats en llibres sencers, tesis doctorals, articles de revista, ressenyes, pròlegs a edicions, relats, contes i microcontes, blocs, fòrums, fanfics, mash-ups… i així un llarg etcètera fins a l’infinit; de la mateixa manera, als oceans de paraules, cal sumar les onades de sèries, minisèries, pel·lícules, biopics, etc. que hi ha al voltant de les novel·les i de la figura de la seva autora, Jane Austen.

Des de l’any 1940, amb aquella fabulosa adaptació de la novel·la en la pel·lícula Pride and Prejudice, de Robert Z. Leonard, protagonitzada per un gran Lawrence Olivier i una fantàstica Greer Garson, passant per les múltiples novel·les, pel·lícules, sèries i minisèries, sobretot les de la BBC anglesa, màxima eminència en adaptar les novel·les de Jane Austen, passant per la coneguda pel·lícula de 2005, protagonitzada per Keira Knightley y Matthew Macfadyen, fins a reinterpretacions “frikis”, com Lost in Austen (2008), “terroristes”, com la història de zombis de Orgullo y Prejucio y Zombis (2009), de Seth Grahame-Smith, vampíriques, com Mr. Darcy Vampyre (2010), d’Amanda Grange, “bollywoodianes”, com Bride and Prejudice (2004), de Gurinder Chadha, sorgides a partir d’una sèrie de la BBC, com Bridget Jones’s Diary (1995) – l’adaptació al cinema és de 2001- i Bridget Jones: The Edge of Reason (1999) –la pel·lícula és de 2004 o la “darcyana” Austenland (2012) basada en la novel·la de l’americana Shannon Hale, que s’estrenarà enguany, han passat molts anys i adaptacions per a tots els gustos i colors…

Ara bé, la sèrie de sèries, la millor adaptació de la novel·la Orgull i Prejudici de Jane Austen és sens dubte la de la BBC de l’any 1995 i que tenim totes les fans d’aquesta novel·la i no ens cansem mai de veure, és la millor al nostre parer i al de la crítica en general per: la seva fidelitat al text, pel seu inigualable Mr. Darcy, interpretat pel gran actor anglès Colin Firth, el millor Mr. Darcy que pot existir fora de les paraules de Jane Austen, per la interpretació esplèndida de Jennifer Ehle, una forta, aguda i intel·ligent Elizabeth Bennet, per la resta d’actors i actrius de la minisèrie, l’acurada, exquisida i aconseguida ambientació, la preciosa música, la direcció, en definitiva, per l’obra en conjunt. Us deixo un tràiler, per si us animeu a mirar-la: http://www.youtube.com/watch?v=fJuEiVK9eDs

Per altra banda, us remetem a alguns llocs, que jo trobo molt interessants, on trobareu molta informació sobre Jane Austen, la seva vida, les seves obres i les versions de les novel·les de Jane Austen portades al cinema i a la televisió, i també trobareu les que es faran al llarg d’aquest any de celebració d’aquesta meravellosa novel·la, que tornaré a llegir sens dubte al llarg de 2013:

Bloc dels 200 anys de Pride and Prejudice: http://prideandprejudice200years.blogspot.com.es/

Centre de Jane Austen a Bath: http://www.janeausten.co.uk/

Bloc del Museu de la casa de Jane Austen a Steventon: http://janeaustenshousemuseumblog.com/

Una de les millors pàgines sobre el món de Jane Austen, en anglès: http://www.pemberley.com/

Pàgina fantàstica en castellà sobre Jane Austen: http://hablandodejaneausten.com/

Una pàgina bilingüe en espanyol i anglès molt bona: http://janeausten.mforos.com/

Bloc en castellà d’Orgullo y Prejuicio: http://porsiempreorgulloyprejuicio.blogspot.com.es/