Avui us vull parlar de Bullet Park, un llibre que vaig llegir per casualitat sense conèixer absolutament res de l’autor però que em va sorprendre molt gratament. John Cheever va ser un dels grans escriptors nord-americans del segle XX, autor de nombrosos contes i novel·les, i guanyador del prestigiós Premi Pulitzer l’any 1979. Es va interessar especialment per mostrar la infelicitat i les fissures de la gent de classe mitjana dels anys 50 i 60, retratant-la amb un mirada subtil i divertida.

I què es Bullet Park que dóna nom al títol? Doncs el paradís d’aquesta classe mitja nord-americana, un lloc on aparentment tothom és feliç, amic, s’ajuda i es coneix. I enmig d’aquesta calma hi arriba el matrimoni Hammer, encapçalat per Paul Hammer, un home perdut i amb instints violents, que es farà ràpidament amics dels seus encantadors veïns, els Nailes, el matrimoni perfecte, que s’estima amb bogeria i s’adora, amb un fill adolescent i una vida acomodada.

El llibre avança àgilment contraposant amb agudesa la vida perfecta d’Elliot Nailes amb la del desequilibrat i perdedor Paul Hammer, però tot canvia el dia que el fill dels Nailes, Tony, es comença a trobar malament, entra en una depressió, i tota la seva vida idíl·lica comença a ensorrar-se. A partir d’aquí veiem com aquesta suposada normalitat de les zones residencials es pot esquerdar a la més mínima, i com en realitat sota l’aparador d’unes relacions aparentment impecables es pot amagar el caos i la violència. Per últim destacar la profunditat psicològica i moral dels seus personatges, la capacitat d’atrapar el lector a través d’una prosa punyent, d’endinsar-nos en la dualitat moral de l’ànima humana i d’oferir-nos un final que pocs s’esperarien.

 

Albert D.